[rosedu-general] CUBRID - RDBMS open-source
janca.andrei at gmail.com
janca.andrei at gmail.com
Fri May 27 17:15:51 EEST 2011
Salut!
Sunt Andrei și lucrez de 1 an la CUBRID [1], un RDBMS open-source dezvoltat partial in Romania. În mai multe discuții pe care le-am avut cu Alex Eftimie, i-am prezentat oportunitatea de colaborare ROSEdu – CUBRID.
Ideea principala e ca cei din Rosedu sa poata contribui la un proiect open-source mare, complex. Un astfel de proiect ofera provocari in foarte multe directii, atat in dezvoltare cat si la nivel didactic. Fiind vorba de un RDBMS, se poate contribui atat la engine-ul in sine, cat si la diverse tool-uri externe ce pot simplifica munca developerilor ce folosesc CUBRID. Pe langa aspectul didactic cei care contribuie la inceput la un proiect de anvergura pot avea vizibilitate mare in cativa ani in comunitatea open source.
Din punct de vedere strict tehnic, un engine de baze de date “atinge” foarte multe puncte sensibile ale domeniului nostru : structuri de date si algoritmi de cautare eficienta, notiuni de compilatoare, interactiune cu sistemul de operare, o arhitectura software complexa proiectata sa fie usor de intretinut de-a lungul a unei perioade indelungate etc. Analiza si intelegerea unui astfel de sistem cred ca este un exercitiu foarte interesant si presupune un efort care merita. Acesta ar fi un argument in favoarea avantajelor didactice de a studia un astfel de proiect.
Desigur, sunt anumite lucruri specifice CUBRID ce il fac un proiect si mai interesant.
CUBRID propune o arhitectura multi-tier putin diferita fata de alte baze de date. Fara a intra acum in detalii, esenta ar fi urmatoarea : Intre clientii care trimit query-urile SQL si server se mai afla un layer, al carui scop este sa trateze anumite etape din intregul proces (de la cerere pana la furnizarea datelor), astfel incat serverul sa fie cat mai putin ocupat cu fiecare cerere. Acest lucru se traduce intr-un nivel de concurenta ridicat (vizibil mai ales la un numar ridicat de clienti conectati).
Foloseste un model object-oriented consistent, cu mapari precum clasa-tabel, atribut-coloana , obiect-inregistrare precum si notiunea de mostenire.
Din alte puncte de vedere, un mare avantaj e ca se dezvolta si in Romania si se poate stabili o colaborare al carei punct forte sa fie comunicarea. Se vor putea adresa intrebari mult mai usor si vom putea stabili intalniri intre voi si dezvoltatorii nostri. Asta se traduce si in iesiri la bere! O intalnire face-to-face pentru astfel de discutii va fi mereu usor de planificat si asta e foarte important.
De asemenea, se pot propune teme ce pot fi predate drept licenta sau dizertatie. Acest lucru va insemna propunerea unei teme de complexitate mare, o extindere la nivel de engine. Va exista un coordonator dintre dezvoltatorii de aici, pentru ca se poate efectua lucrarea de licenta in cadrul unei firme.Se poate lucra la diverse optimizari pentru anumite situatii, cazuri restranse si alte variatii foarte interesante. Totusi, nu este obligatoriu ca un astfel de cod sa fie inclus in productie si sa figureze ca o contributie.
Daca vi se pare interesant un astfel de proiect, putem discuta mai multe si eventual tinem o prezentare cu detalii despre CUBRID si diverse idei de proiecte.
Va multumesc mult!
O zi buna,
Andrei Janca
[1] www.cubrid.org
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.rosedu.org/pipermail/rosedu-general/attachments/20110527/326e835d/attachment.html>
More information about the rosedu-general
mailing list