[rosedu-general] ROSEdu si Wikiversity

Andrei Cipu crangasi2001 at yahoo.com
Sat Apr 25 11:53:25 EEST 2009


Salut,

Navigand azi pe web in cautare de continut licentiat sub GFDL am dat peste Wikiversity (versiunea en) si peste CDL. Pentru cei ce nu stiu, Wikiversity este un proiect al Wikimedia Foundation (cei cu Wikipedia) care isi propune sa ofere o platforma de creare de continut educational.

Deocamdata nu exista o versiune romana de Wikiversity, datorita lipsei unor persoane interesate sa creeze continut in acest domeniu. Ma gandeam insa ca ROSEdu ar fi foarte potrivita pentru a incepe asa ceva :) Voi ati creat in ultimii ani destul de mult continut educational (World of USO, CDL si sunt sigur ca o sa mai urmeze si alte idei). As vrea deci sa va intreb daca v-ar interesa ca pe termen mediu (adica pana in octombrie-decembrie) sa folositi wikiul ca platforma de dezvoltare pentru acest tip de continut.

Bineinteles, aceasta schimbare are parti bune si mai putin bune pe care o sa incerc sa la rezum mai jos.

Parti bune:
1. Fiind un proiect luat de la 0, il puteti forma voi asa cum va place (cel putin la inceput). Nu veti fi limitati de nicio regula, in afara de aceea ca oricine va putea modifica paginile respective.
2. Vor exista contributii exterioare care vor imbunatati continutul scris de voi
3. Beneficiati de puterea retelei Wikimedia. Asta inseamna multe linkuri, plasare buna in motoarele de cautare si implicit acces la un numar mare de vizitatori
4. Veti fi un model pentru alte grupuri :)

Parti mai putin bune (nu zic proaste pentru ca ofer si solutii):
1. Faptul ca oricine poate modifica paginile are riscuri, ceva mai mari in RO decat pe alte meleaguri. Va trebui probabil sa va paziti paginile de contributiile rauvoitoare (exista RSS pentru asa ceva). In acest moment instalarile de mediawiki de pe siturile fundatiei au o extensie care permit afisarea unei versiuni "stabile" a articolului, modificarile ulterioare neaparand imediat pe sit.
2. Va trebui sa scrieti ceva mai mult decat prezentari. Desi mananca destul timp, partea buna e ca odata ce ai scris continutul, sa faci prezentarea e simplu.
3. Mai devreme sau mai tarziu vor veni si alti oameni, din alte domenii si nu veti mai fi singuri pe "mosie". Asta inseamna ca va trebui sa stabiliti niste reguli de comun acord cu persoane care poate nu au aceleasi idei ca voi. Nici asta nu e asa greu precum pare.
4. Relicentierea. Continutul creat de voi e GFDL 1.2. In acest moment, la wikimedia se desfasoara un referendum privind migrarea la licentierea duala GFDL / CC-BY-SA (permisa de GFDL 1.3). Desi votul se termina pe 3 mai, sansele ca schimbarea sa nu fie acceptata sunt mici. Deci daca acceptati propunerea mea, va trebui sa publicati continutul si sub CC-BY-SA.

Eu pot sa va ofer ajutor cu birocratia pentru infiintarea versiunii in limba romana si in general cu chestiunile administrative.

So, ce ziceti?
___________________________ 
Andrei Cipu
www.strainu.ro



      


More information about the rosedu-general mailing list